duminică, 5 decembrie 2010

CMOS Integrated Silicon Nanophotonics

Software pentru dispozitivele viitorului.
structura unui cipIBM a lansat un noua tehnologie in microcipuri, integrand dispozitive atat optice cat si electrice in aceasi piesa de silicon, permitandu-le cipurilor de computer sa comunice utilizand pulsul luminii(in loc de semnal electric), si a rezultat un cip mai mic, mai rapid, mai eficient din punctul de vedere al energiei care este posibil de produs utilizand tehnologii conventionale.
Noua tehnologie numita "CMOS Integrated Silicon Nanophotonics", este rezultatul a unui deceniu de munca de dezvoltare in laboratorarele IBM. Modelul tehnologic va schimba si imbunatati modul in care cipurile computerelor comunica de peste 10 ori fata de tehnicile de productie curente.
In plus fata de combinarea dispozitivelor electrice si optice intr-un singur cip, noua tehnologie de la IBM poate fi produsa in partea de front-end a unei linii de productie CMOS standard si nu are nevoie de unelte speciale pentru aceasta. Cu aceasta abordare tranzistorii de silicon vor imparti acelasi strat de silicon cu dispozitivele nanophotonice. Pentru a face aceasta abordare posibila, cercetatorii au dezvoltat o suita de dispozitive de silicon nanophotonice integrate ultra-compact activ si pasiv care se micsoreaza pana la limita difractiei – cea mai mica marime pe care dielectricii optici o pot avea.
Asadar noile dispozitive pentru viitor incep sa apara prin noile computere, si ne vom trezi intr-un viitor de nerecunoscut, mult mai rapid , mai eficient si mai complex.
Viitorul e mai aproape decat credem noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu